Івано-Франківськ — невеличке місто європейського типу, яке щороку приваблює все більше туристів. Секрет популярності нашого міста не лише в його багатій історії та пам’ятках архітектури, важливу роль відіграє його вдале розташування, адже місто знаходиться неподалік гірськолижного курорту Буковель. Оскільки зростає потік туристів, місто просто змушене покращувати якість обслуговування та збільшувати кількість готелів європейського класу.

Одним з таких готелів є «Гранд Готель Роксолана», будівля якого славиться своєю багатою історією. Готель «Роксолана» розташований у затишному районі Івано-Франківська за адресою: вулиця Грюнвальдська 7-9, неподалік вокзалу, що не може не приваблювати туристів.

«Гранд Готель Роксолана» урочисто відчинив двері першим відвідувачам відносно недавно, а саме 1 квітня 2019 року. Розкішний інтер’єр, продумані до дрібниць номери, вишукана атмосфера — все базується на кращих європейських цінностях. У готелі є усе для комфорту гостей: авто ви можете залишити на безкоштовному паркінгу, смачно поїсти у ресторані, розслабитися у СПА-зоні, поплавати у басейні, попаритись у римській та руській парній та скористатись послугами масажиста.

Окрім того, варто також звернути увагу на багату історію будівлі, в якій розміщений Гранд Готель «Роксолана», й завдяки проведеним реставраційним роботам, будівля повністю зберегла свій історичний вигляд.

Історія цієї будівлі надто цікава, тому не можна оминати її увагою.

«Роксолана» — «Аускопрут»: історія

Заклали кам’яницю теперішнього готелю ще до присвоєння вулиці імені, а завершили будівництво у 1920 році. Кам’яниця налічувала 7 окремих квартир, які розташовувались на 3 поверхах елегантної будівлі у стилі еклектики та належала Кароліні Лінгар та Леону Рудею. У 1912 році до кам’яниці прибудували ще одну триповерхову будівлю на 7 квартир, власниками якої стали Петро Ярошевський та Станіслав Зігель. До слова, підприємець Петро Ярошевський володів «Першою мистецькою майстернею слюсарських виробів і залізних конструкцій», яка розміщувалась нижче по вулиці, а щодо Станіслава Зігеля, то подейкують, що на будівництво кам’яниці йому підкинув грошей емігрант Василь Ревчук, який розбагатів в Америці.

Перед початком Другої світової війни (1939 р) кам’яниця перейшла у власність вдови директора каси ощадності — Кароліни Білінської.

Коли до Станиславова прийшла радянська влада, партійне керівництво одразу накинуло оком на розкішну кам’яницю. Колишніх власників було виселено у примусовому порядку. Після завершення війни в кам’яниці №7 та №9 розташовувався партійний готель — у стінах пробили проходи й будинки об’єднали в один комплекс. Мешканці тодішнього Станіслава (місто було перейменовано радянською владою у 1939 році з Станиславів — на Станіслав) розповідали, що у найкращі часи там зупинялися Петро Шелест, Микита Хрущов, Володимир Щербицький.

У 1990-х роках будівля перейшла у власність підприємства «Аускопрут», пройшла декілька етапів реставрації й у 1993 році відчинила свої двері як готель міжнародного класу «Роксолана».

Пізніше будівля стала причиною конфлікту між власниками й готель отримав назву «Аускопрут», який працював для гостей міста до 2014 року.

1 квітня 2019 року будівля готелю повернула собі свою історичну назву «Роксолана».

Джерело: https://renta.if.ua/